KREDITI

Korisne informacije o kreditima

Ako radite u Njemačkoj:

auxmoney - Geld leihen für den UrlaubZa one koji žive u Hrvatskoj

Želite jeftinije kupovati

Bio preparati jeftiniji i 60%
Posao za sveKrediti za poduzeća u inozemstvu

Korisni članci svim vlasnicima firmi:

Krediti poduzećima u padu za 3,2 milijarde kuna:
Zbog nižih kamata zadužuju se u unozemstvu

UKUPNI krediti kreditnih institucija za obrtna sredstva i investicije nefinancijskim trgovačkim društvima krajem rujna iznosili su 69 milijardi kuna, pokazuju posljednji podaci HNB-a.

Uz stagnaciju na mjesečnoj razini, u rujnu je zabilježen njihov razmjerno značajan godišnji pad od 3,2 milijarde kuna odnosno 4,4 posto. Tako je nastavljen kontinuirani niz negativnih godišnjih stopa promjene ove skupine kredita nefinancijskim trgovačkim društvima koji datira još od svibnja 2012. godine, navode analitičari RBA.

U odnosu na kraj prošle godine krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije niži su za 2,1 milijardu kuna ili 3 posto. S obzirom da gotovo 68 posto ovih kredita spada u valutne, slabljenje kune u odnosu na euro na godišnjoj razini za 0,1 posto, te 10,5 posto u odnosu na švicarski franak statistički je ublažilo njihov iskazani godišnji pad u rujnu.

Promatrajući prema distribuciji namjene, u rujnu je iznos kredita za obrtna sredstva nefinancijskim trgovačkim društvima iznosio 35,9 milijardi kuna što je 148 milijuna kuna niže u odnosu na prethodni mjesec. Pored mjesečnog pada od 0,4 posto ovi krediti su i na godišnjoj razini zabilježili razmjerno snažan pad od 5,4 posto (niži su za preko 2 milijarde kuna). Izuzmemo li dva sporadična mjeseca u 2013., krediti poduzećima za obrtna sredstva bilježe kontinuirane stope relativnog pada na godišnjoj razini još od polovice 2012. godine. Također, u usporedbi s koncem prošle godine, niži su za gotovo 1,5 milijardi kuna ili 3,9 posto.

Poduzeća se okreću zaduživanju u inozemstvu

U istom promatranom mjesecu krediti poduzećima za investicije blago su porasli na mjesečnoj razini (0,3 posto) dosegnuvši iznos od 33 milijardi kuna. Međutim, u usporedbi s istim mjesecom lani, niži su za 1,2 milijarde kuna (3,4 posto) I ova skupina kredita potvrdila je trend pada domaćeg zaduživanja nefinancijskih poduzeća.

"Važno je istaknuti da se razduživanje sektora poduzeća prema domaćim bankama događa istovremeno s porastom njihovog inozemnog zaduživanja. Naime, bez obzira na poboljšane uvjete financiranja na domaćem financijskom tržištu, činjenica je da dio hrvatskih poduzeća višeg boniteta koristi povoljnije inozemne izvore financiranja supstituirajući tako skuplje domaće bankovno financiranje. U uvjetima niskih kamatnih stopa na inozemnim tržištima, nastavak trenda domaćeg razduživanja nefinancijskih trgovačkih društava očekujemo i u narednom razdoblju", navode analitičari RBA

Članak je preuzet sa:  http://www.index.hr/vijesti/clanak/krediti-poduzecima-u-padu-za-32-milijarde-kuna-zbog-nizih-kamata-zaduzuju-se-u-inozemstvu/856175.aspxKreditni trendovi u Hrvatskoj
Tko može, zadužuje se u inozemstvu. Jeftinije je


Investicijski krediti tvrtkama ovoga su rujna, u usporedbi s istim mjesecom lani, bili niži za 1,2 milijarde kuna ili 3,4 posto, navode analitičari RBA, te dodaju kako je i ta skupina kredita potvrdila trend pada domaćeg zaduživanja poduzeća

Ukupni krediti tvrtkama za obrtna sredstva i investicije su krajem rujna bili na razini 69 milijardi kuna te su, uz stagnaciju na mjesečnoj razini, zabilježili razmjerno značajan godišnji pad od 3,2 milijarde kuna, odnosno 4,4 posto, navode analitičari Raiffeisenbak Austria, pozivajući se na zadnje podatke  Hrvatske narodne banka.

Time je, ističu, nastavljen niz negativnih godišnjih stopa promjene te skupine kredita od svibnja 2012. godine.  

"S druge strane, važno je istaknuti da se razduživanje sektora poduzeća prema domaćim bankama događa istovremeno s porastom njihovog inozemnog zaduživanja. Naime, bez obzira na poboljšane uvjete financiranja na domaćem financijskom tržištu, činjenica je da dio hrvatskih poduzeća višeg boniteta koristi povoljnije inozemne izvore financiranja supstituirajući tako skuplje domaće bankovno financiranje. U uvjetima niskih kamatnih stopa na inozemnim tržištima, nastavak trenda domaćeg razduživanja nefinancijskih trgovačkih društava očekujemo i u narednom razdoblju", zaključuju analitičari RBA.

Što se tiče domaćih kredita tvrtkama,  oni za investicije blago su porasli na mjesečnoj razini, za 0,3 posto, dosegavši 33 milijardi kuna. No, u usporedbi s istim mjesecom lani niži su za 1,2 milijarde kuna ili 3,4 posto, navode iz RBA te dodaju kako je i ta skupina kredita potvrdila trend pada domaćeg zaduživanja nefinancijskih poduzeća