KREDITI

Korisne informacije o kreditima

Ako radite u Njemačkoj:

auxmoney - Geld leihen für den UrlaubZa one koji žive u Hrvatskoj

Želite jeftinije kupovati

Bio preparati jeftiniji i 60%
Posao za sve
Blokirani računi građana

Kvalitetan tekst o više od 320 000 blokiranih računa građana. Praktično svaki četvrti građanin Hrvatske u financijskim problemima.  Tekst je preuzet sa:  www.slobodnadalmacija.hr


Ovo još nikome nije uspjelo na svijetu: više od 320.000 građana budi se s blokiranim računom, a gotovo svaki četvrti Hrvat ima egzistencijalnih problema zbog zaduženosti!


Četvrtina Hrvatske trenutačno živi u blokadi zbog nemogućnosti plaćanja svojih obveza. Prema posljednjim podacima iz Fine koji se odnose na konac listopada, blokirana su 321.272 građana.

Budući da ovrhe direktno pogađaju i obitelj osobe koja je u blokadi, ispada doista kako je milijun građana u životnim problemima zbog zaduženosti.

Građani su, inače, najviše dužni financijskim institucijama – udio duga prema bankama, kreditnim unijama, štedionicama, osiguravajućim društvima, leasing i factoring društvima... iznosi 52 posto, odnosno više od 22 milijarde kune. Sljedeći je vjerovnik država, odnosno jedinice lokalne uprave i samouprave kojima građani duguju pet milijardi kuna. Hrvatima su blokirani računi i zbog duga prema telekomunikacijskim tvrtkama, koji iznosi nešto više od milijardu kuna. Blokiranih koji su vjerovnicima dužni do 10.000 kuna trenutačno je oko 108.000, dok je onih čije se dugovanje kreće od 10.000 do 100.000 kuna oko 152.000.

Iz šupljeg u prazno
O životu u blokadi u kojoj je već 2527 dana govori nam VinkovčankaAnamarija Popović, koja za nekoliko mjeseci treba roditi treće dijete. Fina je, kaže, svakog mjeseca podsjeti na njezino dugovanje, koje trenutačno iznosi 149.702 kune, od čega na glavnicu otpada 60 tisuća.
 
– Ne sramim se svoje blokade, dogodila mi se jer sam ostala bez posla i godinama nisam uspijevala pronaći drugi, nikako zato što sam namjerno izbjegavala svoje obveze. Ne vidim izlaz iz situacije jer u Slavoniji, gdje živim, ne uspijevam pronaći stalno zaposlenje kako bih kontinuirano vraćala dug. Spasa ustvari ne može ni biti sve dok se u Ovršnom zakonu nešto radikalno ne promijeni. Moja obitelj ima još jednog odraslog člana koji je u radnom odnosu i blokiran, dvoje djece koja pohađaju osnovnu školu, a treće je na putu. Iz godine u godinu rastu potrebe i želje djece, koje je teško pratiti ako vam svaki mjesec u kući nedostaje najmanje 1500 kuna zbog blokade 

Naše želje stagniraju, no mi, ustvari, ni ne tražimo ništa osim mogućnosti da njih dvoje i ovo treće koje dolazi na proljeće kvalitetno obrazujemo, othranimo i napravimo od njih dobre ljude i građane – govori Anamarija, koja posljednjih godina, prema vlastitom priznanju, stalno pretače iz šupljeg u prazno, mudruje gdje će namaknuti novac za školske izlete, ekskurziju, izvanškolske aktivnosti... 

– Najteže je u ovo blagdansko doba. Ne vodim ih sa sobom u kupnju, ne zato što su nerealni ili razmaženi u željama i prohtjevima… upravo suprotno! Svjesni su oni toga da im ne mogu priuštiti original legiće, autić s daljinskim ili novi mobitel. Ubija me, međutim, to što uopće više ni ne govore što bi htjeli dobiti za Božić. Ovaj mjesec nećemo platiti račune da bismo mogli kupiti jelku, napraviti im omiljene kolače i skuhati jela koja obožavaju... Nastojat ćemo nekako "izvući" suprugovu božićnicu, koju nam redovito svake godine proguta ovrha. Vidim da su drugi uspjeli, vrijedi pokušati – kaže Vinkovčanka. 

Poslodavci su doista poslušali apel udruge "Blokirani" i sindikata, pa su radnicima koji su u financijskim problemima počeli isplaćivati božićnicu "na ruke", odnosno u gotovini. Takav dogovor, kako doznajemo, vrijedi za djelatnike u srednjim i osnovnim školama, MUP-u, pojedinim bolničkim ustanovama... Budući da 99 posto blokiranih živi s 2000 kuna na mjesec, pomoć u obliku božićnice itekako će im dobro doći, kaže Miriam Kervatin, čelnica "Blokiranih".

Zaštićeni račun
– Ni jedna država na svijetu nema, statistički gledano po broju stanovnika, ovoliki broj blokiranih kućanstava. U kontaktu sam s ljudima i znam da ne postoji profesija u kojoj nema blokiranih osoba... Svi oni žive s ogromnim stresom jer ne znaju tko će im sutra zakucati na vrata – ako idete u bolnicu na operaciju, vi ne znate je li tom doktoru upravo blokiran račun i tresu li mu se ruke... U istoj su situaciji i policajci, vatrogasci, profesori... Mi sada govorimo o 320.000 obitelji, što je ogroman porast u odnosu na 2010. godinu, kad je započela kriza i kad je bilo 25.000 blokiranih kućanstava – ističe naša sugovornica.

Blokirani imaju pravo na zaštićeni račun – od rujna ove godine tri četvrtine primanja zaštićeno je od ovrhe, no maksimalni iznos zaštite je 3600 kuna. Dakle, i onaj koji ima plaću u iznosu od 10.000 kuna može dobiti samo spomenuti iznos. Blokirani obrtnik uopće nema pravo na zaštićeni račun, kao ni student, honorarac, OPG-ovac...
 
UDRUGA 'BLOKIRANI': Ne znamo kome ovo koristi

U udrugu "Blokirani" dolaze ljudi s različitim životnim pričama. Primjera radi, gospođa Ivanka Ivanović je 1998. digla kredit u iznosu od 90.000 kuna za svoju malu trgovačku radnju, kao jedina zaposlena.

Nakon što je otplatila oko 32.000 kuna, uslijedili su medicinski problemi, te stopostotna invalidnost, zbog čega više nije mogla raditi. Danas je insolventna, a njezin se dug popeo na 1,3 milijuna kuna i dalje raste. Uz tu ovrhu, ima još desetak drugih.

– Pitam se kome to uopće koristi?! Od 2014. u Hrvatskoj je dug kućanstava, upravo zbog blokada, visokih troškova i kamatarenja (zatezne kamate oko 24 posto), prešao ukupni iznos duga hrvatske privrede, što je pokazatelj dosad nezabilježen u svijetu. Hrvatska se vlast, međutim, još uvijek nije "otrijeznila" – govori predsjednica udruge "Blokirani".
 
Tekst je preuzet sa:  http://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/522913/ovo-jos-nikome-nije-uspjelo-na-svijetu-vise-od-320000-graana-budi-se-s-blokiranim-racunom-a-gotovo-svaki-cetvrti-hrvat-ima-egzistencijalnih-problema-zbog-zaduzenosti