Krediti u Švicarcima

Krediti u švicarcima

Prenosimo vam djelove tekstova s ​internetskih portala na ovu složenu temu kako biste dobili pravi uvid. Bližimo se rješenjem ovog teškog problema za štediše.


Austrijski Vrhovni sud srušio kredit u švicarcima


Austrijski Vrhovni sud nedavno je potvrdio presudu Trgovačkog suda u Beču kojom je ugovor jedne klijentice s bankom za kreditiranje u švicarskim francima proglasio ništetnim.
Ugovor o kreditiranju u francima proglašen je ništavnim jer je financijska savjetnica klijenticu nagovorila da svoj kredit iz domaće prebaci u stranu vrijednosti, odnosno iz eura u švicarski franak, piše Večernji list   prenoseći austrijski Die Presse.,


'I banke – unatoč jasnoj nesigurnosti klijentice – u ugovoru nisu objasnile rizike ', piše Die Presse.


Detaljan tekst pogledajte na: http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/274881/Austrijski-Vrhovni-sud-srusio-kredit-u-svicarcima.html
-------------------------------------------------- -------------
BANKE SU KRIVE! Osam tuženih banaka proglašen krivim za kredite u švicarskim francima

ZAGREB - Na Trgovačkom sudu u Zagrebu izrečena je presuda u slučaju Franak. Više od 100.000 hrvatskih korisnika kredita vezanih uz švicarski franak dobilo je spor protiv osam hrvatskih banaka koje je pokrenula udruga Potrošač.

Banke su krive jer su parametri izračunatih kamatnih stopa utvrđivali na štetu građana, a nisu to učinile ranije. Građani nisu bili informirani od strane banaka i time su banke povrijedile njihov kolektivni interes - rekao je Sudac.

Detaljan tekst pogledajte na:http: //www.jutarnji.hr/banke-su-krive--gradani-dobili-povijesnu-presudu-za-kredite-u-svicarcima/1112445/


-------------------------------------------------- ---------------

Kredit u švicarcima ima 38,4 posto građana

Hrvatski građani imaju u bankama više od 22,6 milijardi kuna stambenih kredita vezanih za švicarski franak, što je 38,4 posto ukupnih stambenih kredita stanovništva koji su prema podacima Hrvatske narodne banke krajem ožujka ove godine iznosili nešto manje od 59 milijardi kuna.

Ove brojke očito govore o razmjerima važnosti presude zagrebačkog Trgovačkog suda koja ide u korist korisnika stambenih kredita u 'švicarcima' opterećenih velikim povećanjima kreditnog rata pod utjecajem rasta tečaja franka i promjene kamatnih stopa.

Detaljniji tekst pogledajte na stranici: http://liderpress.hr/biznis-i-politika/hrvatska/kredite-u-svicarcima-ima-384-posto-gradana/

--------------------------------------------------------- -----

Zašto se vlasnici kredita u 'švicarcima' ne trebaju još veseliti

Nema mjesta ishitrenim izračunima koliko bi vam rata bila manja. Osim u slučaju da banke zaključe da bi im bilo isplativije postići nagodbu.... Zašto? Radi se tek o prvostupanjskoj presudi nakon koje tek slijede lavine žalbe, jedne ili obiju strana, a do pravomoćnosti presude može proći i nekoliko godina.

Detaljniji tekst pogledajte na: http://www.poslovni.hr/hrvatska/dan-d-koji-to-nije-zasto-se-vlasnici-kredita-u-svicarcima-ne-trebaju-jos-veseliti-246270

------------------------------------------------------- --------

Detalji koje trebate znati imate li kredit u švicarcima!

Sudac zagrebačkog Trgovačkog suda Radovan Dobronić presudio je u sporu udruge Potrošač i osam velikih banaka da su banke povrijedile kolektivni interes i prava potrošača.  
Banke su najavile žalbe. Mnogo je sada nepoznanica i bezbroj pitanja nakon ove presude. Sve je pojasnio odvjetnik Branko Šerić.

Mogu li građani očekivati ​povrat novca?

Branko Šerić: Ovo je tek nepravomoćna presuda. Slijedi nam žalbeni postupak pred Visokim Trgovačkim sudom, a nakon toga postoji mogućnost revizije na Vrhovnom sudu. Tek nakon što se iscrpe svi pravni lijekovi i ukoliko ova presuda ostane ovakva kakva jest onda mogu očekivati. Ali, svaki potrošač ponaosob mora tužiti banku s kojom je sklopio ugovor da bi ostvario povrat svog novca.

Detaljnije pročitaje na: http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/presuda-za-franak-ceka-se-pravomocna-presuda-a-nakon-nje---293389.html